Sarbatori speologice

Pot sa numar 13 revelioane in mediu speologic, fie in zona carstica, fie cu prieteni speologi.  Primul, cel din anul 2000 a fost probabil cel mai interesant, fiindca am petrecut noaptea dintre ani chiar intr-o pestera, am mers o ora cu rucsacii in spate pe Valea Sighistelului, incarcati atat cu echipamente de bivuac, cat si cu merindele necesare noptii de revelion. Ajunul anului Nou ne-a prins in Pestera Pisolca, de unde am iesit cu echipamentul ud complet. Dupa schimbarea in haine uscate si hidratarea cu un pahar de vin sufletele ni s-au incalzit. A fost o noapte deosebita: am stat in jurul focului, am cantat, am dansat, ne-am intrecut in zis bancuri si am desfacut sampania la trecerea dintre ani. Au urmat o serie de revelioane in diverse locuri ale tarii si nu numai, dar petrecute cu aceiasi dragi speologi: Iabalcea, Albac , Suncuius, M. Tarcu, Rau de Mori, Novaci sau Jupanesti.
Daca ar fi sa aleg cele mai speciale si frumoase sarbatori petrecute in acesti ani as ajunge fara sa ma gandesc prea mult la cele petrecute in 2008 in Catunul Runcuri din zona Rosia, Bihor. Au fost 10 zile in care am petrecut ajunul de Craciun cu prieteni speologi din Timisoara, Stei si Bucuresti asteptand ca Mosul sa imparta daruri, o zi de Craciun ca in familie cu un coniac ciocnit inainte de masa si apoi cu voie buna; a doua zi de Craciun in Pestera Ciur Ponor, cu explorare in premiera 50m pe unul dintre afluenti, urmata de cel mai frumos cadou de ziua mea: Pestera Farcu care din 2012 a fost amenajata ca pestera turistica, iar seara continuata de cel mai frumos chef alaturi si de alti prieteni speologi din Oradea si Cluj . Urmeaza zile de odihna si povesti speologice, de noaptea de revelion, iar apoi de o noua zi de speologie in Avenul Stanu Foncii.  Au fost sarbatorile perfecte, petrecute intr-o minunata zona carstica, alaturi de familia speologica. Detalii prinvind aceste zile minunate, dar si poze edificatoare pot fi vazute pe blogul pe care incerc sa-l intretin inca din 2008: http://ioanaax.blogspot.ro/2009/01/sarbatori-la-rosia-24122008-03012009.html

Ioana Axinte,
Speolog

Revelion Speologic in Pestera cu Cristale

Sărbătorirea trecerii în anul 2014 a fost organizată de o parte din membrii Asociaţiei Speologice Sfinx (15 speologi) în partea turistică a Pesterii cu Cristale, din comuna Roșia (jud. Bihor), situată în Situl Natura 2000 Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului, și administrată în parteneriat de Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor.
Aici întâmpinarea anului nou s-a realizat printr-o “festivitate morală și sacră”, fară lucrurile care ţin de un “chef”, prin ciocnirea unui pahar de şampanie şi îmbraţişări.
Speologi din Roșia, Gârda, Bucuresti, Turda, Brasov, Suceava, Iasi, au sărbătorit trecerea în noul an în această cavitate excepțională, printre cristalele excentrice, în speranţa ca noul an să le aduca noi realizări în domeniul speologic, descoperiri de noi goluri subterane care să fie explorate, descrise şi cercetate. De asemenea unii colegi își doresc absolvirea unor stagii de formare în domeniul speologic, precum și ca amenajarea turistică a Peșterii cu Cristale să fie dezvoltată prin includerea de noi sectoare inaccesibile turiștilor în prezent.
“În 2014 ne dorim să avem cât mai mulți vizitatori, în primul rând pentru că a fost vizitată din prima secundă a anului, de către un grup de speologi care a vrut să facă neaparat revelionul în peștera.”- ne-a declarat Dl Petrichia Florian, unul din ghizii peșterii.
Peștera cu Cristale a fost descoperită prin înaintarea frontului din Mina Farcu în anul 1987, și a fost amenajată și deschisă turismului la sfârșitul anului 2012. Peștera este unică în Europa prin faptul că turiștii pot vedea și admira frumoasele cristalizări excentrice de calcit, iar în lume mai exită o singură peșteră similara în Africa de Sud.
Cristalele de calcit care sunt perfect transparente, sunt denumite excentrice deoarece cresc și se dezvoltă pe toate direcțiile, sfidând gravitația care guverneaza creșterea celorlalte formațiuni de peștera (stalacite, stalagmite, coloane) care cresc fie de sus în jos, fie de jos în sus.
Acest mod inedit de sărbătorire a revelionului în peșteri este organizat de membrii Asociației Speologice Sfinx din Gârda de peste 20 de ani, și ne-a fost insuflat de Dl Profesor Dr Iosif Viehmann de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj, cercetător pensionat la Institutul de Speologie Emil Racoviţă Cluj (primul institut de speologie din lume, fondat în 1920 de Emil Racoviță – părintele biospeologiei ), care are în prezent venerabila vârstă de 88 de ani, şi care împreună cu studenţii domniei sale pentru o perioadă de peste 30 de ani a întâmpinat venirea noilor ani în peşteri.


Presedinte A.S.SFINX Garda
Dr Ciubotarescu C.

BIVUACUL LUI MOŞ CRĂCIUN (POVESTE DE IARNĂ)

Iata cateva poze de la activitatea din 2008. Gasiti aici raportul expeditiei.

Click pe imagne pentru a mari

Revelion in pestera

Inca dinainte de 1989 speologii organizau sarbatorirea revelionului in cadrul unor tabere speologice (in acea perioada fiind zilele de 1 si 2 ianuarie libere iar din timpul saptamanii numai duminica – era un bun prilej de a organiza tabere de cateva zile).

Pentru a avea o activitate speologica cat mai fructoasa, deseori intampinam noul an chiar in pestera, nu prin petreceri ci printr-o simpla ceremonie, printr-o festivitate morală si sacră, fară elemente care ţin de un “chef”, prin ciocnirea unui pahar de şampanie şi îmbraţişări. Inca cu peste 30 de ani in urma, prof. Dr. Iosif Viehmann, profesor asociat la Universitatea Babes Bolyai din Cluj, cercetator pensionat la Institutul de Speologie Emil Racovita Cluj (primul institut de speologie din lume, fondat in 1920 de Emil Racovita – parintele biospeologiei ), a inceput sa sarbatoreasca revelionul impreuna cu cativa cercetatori apoi cu studentii veniti in aplicatia practica la Ghetarul Scarisoara.

Uneori, cand pesterile sunt departe de spatii de cazare, iarna fiind si camparea la cort este dificila, intampinarea noului an se sarbatorea chiar in cadrul unor “bivuacuri” (tabere subterane de cateva zile).

Asa a aparut si s-a incetatenit aceasta traditie, ca sa se intampine noul an in asceste spatii sacre – care sunt pesterile – fie ele neamenajate cat si accesibile turistic in speranta ca aceasta sa aduca noi descoperiri, noi goluri subterane cercetate si explorate in noul an. Gasiti aici intreg comunicatul.