EuroSpeleo Cave Rescue Symposium

42nd Romanian National Congress of Speleology
20 years of Romanian Federation of Speleology
9th EuroSpeleo Forum
22-24 August 2014, Herculane, Romania

EuroSpeleo Cave Rescue Symposium - Prima Ediție : 21-24 August  2014
„Organizarea reţelei europene de salvaspeo - prezent și perspective''
Organizatori
Fédération Spéléologique Européenne - Euro Speleo Rescue Commission (ESRC)/FSE
Asociația Corpul Român Salvaspeo - Salvaspeo România
Spéléo Secours Français
 Federația Română de Speologie

Cu suportul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Afacerilor Interne din România

Comitetul de Organizare
Christian Dodelin, Viorel Lascu, Tudor Rus, Robert Kovács, Jean Michel  Vallon,  Tudor Marin, Gheorghe Frățilă, Mihai Besesek, Mihai Baciu, Spencer Coca,  Diana Popa, Istvan Pinter, Ioana Axinte, Lucian Nistor, Bogdan Radu Ciubotărescu, Andreea Cohn, Nagy Iván, Hadrian Borcea

Istoric
Inființată în 1990, Fédération Spéléologique Européenne (FSE; Federația Europeană de Speologie) s-a străduit de-a lungul anilor să promoveze activitatea de salvaspeo la nivel European.
În 2010 încep discuții la nivelul FSE pentru înființarea unei comisii, iar în octombrie 2012 Adunarea Generală a FSE creează  "Euro Speleo Rescue Commission (ESRC)".
Rolul ESRC este de a susține eforturile FSE de promovare activă a activității salvaspeo  la nivel European. Misiunea ECPC se bazează pe Liniile directoare ale UIS Cave Rescue Commission  și pe alte convenții existente la nivel European și internațional.
"Euro Speleo Rescue Commission (ESRC)" este condusă de Christian Dodelin (Franța) și are în componență pe Bernard Tourte (Franța) - facilități de formare și schimburi, Stanislas Glazar(Slovenia) - responsabil  site Web, Jean Marc Mattlet (Belgia)- responsabil pentru calendar și alerte, Patrick Deriat (Elveția) - organizatorul reuniunii comune salvaspeo  UIS și FSE în Elveția - 2015,  Geyer Ernest (Austria) , Alessio Fabbricatore (Italia), Gérald Fanuel (Belgia).
EuroSpeleo Cave Rescue Symposium are ca  scop  creionarea unor linii directoare la nivel european pentru dezvoltarea rețelei salvaspeo și integrarea ei  în politicile UE.

Context
Grupul de organizații de salvare montană, speologică , urbană din țările cu karst alpin și grupurile salvamont- salvaspeo din balcani au ajuns în 2012 la  posibilitatea de a avea 2 structuri administrative la nivel european: o asociație independentă “European Cave Rescue Association (ECRA)” și/sau creerea în cadrul EFS a  "Euro Speleo Rescue Commission (ESRC)".
EuroSpeleo Cave Rescue Symposium este și o bună oportunitate de a poziționa ESRC în raport cu Deciziei nr. 2001/792/CE din23 octombrie 2001, Euratom a  Consiliului Uniunii Europene de instituire a unuimecanism comunitar de favorizare a unei cooperări consolidate în cadrulintervenţiilor de urgenţă care ţin de protecţia civilă.

Obiectivele simpozionului
Obiectivul principal al EuroSpeleo Cave Rescue Symposium este  de a oferi o platformă comună structurile speologice și de intervenție în situații de urgență pentru a identifica prin dialog cele mai bune mijloace pentru dezvoltarea sistemului salvaspeo la nivel european.


PROGRAM
1. EuroSpeleo Cave Rescue Symposium
Perioada: 22 august 2014, ora 18.30-21.00
Descriere:  Masă rotundă cu participanți activi la activități de salvaspeo din  structuri speologice și de intervenție în situații de urgență pentru a identifica prin dialog cele mai bune mijloace pentru dezvoltarea sistemului salvaspeo la nivel european.
Responsabili: Christian Dodelin, Viorel Lascu, Diana Popa, Robert Kovács, Istvan Pinter, Tudor Marin, Ioana Axinte, Bogdan Radu Ciubotărescu
Organizatori: Euro Speleo Rescue Commission (ESRC)/FSE și  Salvaspeo România
2.Exercițiu demonstrativ internațional
Perioada: Joi, 21 august  2014, ora 10.00-14.00
Locația: Cazanele Dunării-Peștera Ponicova (44°35'42.9"N, 22°15'39.7"E, Harta acces Ponicova)
Descriere: Un exercițiu complex implicând echipe internaționale formate din salvatori cu experiență . Victima recuperată din partea scufundată în Dunăre a va fi transportată spre suprafață prin peștera până la șosea unde va fi preluată de echipa medicală.
Responsabili: Tudor Rus, Mihai Besesek, Lucian Nistor
Organizator:  Departamentul Tehnic SalvaspeoRomânia.
3. Demonstrativ Scafandri Salvaspeo
Perioada: Joi, 21 august  2014, ora 17.00-18.00
Locația: DN6-Lacul de acumulare Cerna-Baile Herculane
Descriere: Un exercițiu demonstrativ de salvaspeo subacvatic cu public și presă.
Responsabili: Mihai Baciu, Robert Kovács, Spencer Coca, Andreea Cohn, Nagy Iván
Organizator: Comisia Salvaspeo de Scafandri cu sprijinul Spéléo secours français.
4. Stand și  Expozitie
Perioada: 21-24 august 2014
Descriere: Stand al organizațiilor naționale și locale active în domeniul salvaspeo, prezentări de tip poster al ţărilor participante, prezentări de inovaţii în domeniu, expoziție foto cu tematică salvaspeo, diverse.
Responsabili: Gheorghe Frățilă, Diana Popa, Ioana Axinte
Organizatori: Salvaspeo România și  Federația Română de Speologie.
5. Stagiul salvaspeo subacvatic la Izverna  - Activitate post Eurospeleo Forum
Perioada: 25 - 31 august 2014
Descriere: Organizat în parteneriat de către Spéléo Secours Français și Salvaspeo România - Comisia salvaspeo de scafandri la Peștera Izverna. Ciclu de pregătire pentru scafandri salvaspeo din România.
Responsabili: Jean Michel  Vallon,  Tudor  Marin, Mihai Baciu, Robert Kovács

Fișa de înscriere
Formularul de înscriere trebuie expediat la adresa: office@salvaspeo.ro până pe 05.08.2014.